MAMPUKAH TM JADI PEMBEKAL JALUR LEBAR TERBAIK MALAYSIA?

View previous topic View next topic Go down

MAMPUKAH TM JADI PEMBEKAL JALUR LEBAR TERBAIK MALAYSIA?

Post by 4G93T on Mon Nov 16, 2009 11:57 am

Betul ke ni?? Aku just 4word dr forum intra n nk share surat ni jer.. terasa gak bl bace srt ni..

MAMPUKAH TM JADI PEMBEKAL JALUR LEBAR TERBAIK MALAYSIA?

Kapten (B) Othman Inayatullah
Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan syabas dan berjuta-juta tahniah kepada TM Berhad kerana mendapat peruntukan yang besar dalam belanjawan 2010 untuk membangunkan dan membekalkan perkhidmatan internet jalur lebar berkelajuan tinggi dengan kos RM11.3billion(RM2.4billion dari kerajaan dan 8.9billion dari TM Berhad).

Memandangkan peruntukan yang disalurkan kepada TM Berhad yang merupakan salah satu syarikat milik kerajaan dan merupakan syarikat tunggal perkhidmatan talian telefon (line phone) serta perkhidmatan internet talian jalur lebar (line internet) di Malaysia ini menunjukkan bahawa TM Berhad diberi peranan untuk menjadikan rakyat Malaysia celek IT.

Namun begitu, dewasa ini perkhidmatan TM Berhad sering dipertikaikan terutama sekali perkhidmatan internet jalur lebarnya. Ini adalah pengalaman saya dan apa yang saya alami sekarang dan sebelum ini.

Saya merupakan pelanggan TM samada perkhidmatan telefon mahupun internet jalur lebar. Untuk perkhidmatan internet saya mulai melanggan perkhidmatan internet dail 1515 pada tahun 1999 lagi iaitu semasa saya di Sungai Petani.

Walaupun dengan kelajuan 56.6kbps, saya tidak pernah mengalami gangguan perkhidmatannya dan ianya berstatus memuaskan. Pada tahun 2000 saya berpindah ke Pulau Pinang dan ianya mengambil masa 2 minggu untuk membuat pemasangan telefon dan internet dail.

Pada tahun 2002 saya berpindah ke Sungai Buloh Selangor, saya telah memohon pemasangan telefon dan mempertingkatkan talian internet saya dari internet dail kepada internet jalur lebar (streamyx).

Pemasangan dilakukan dalam tempoh 1 minggu daripada pemohonan saya. Pada mulanya perkhidmatan internet jalur lebar saya hanyalah 512kbps dan kemudian saya meningkatkannya kepada 1 Mbps.

Pada permulaannya perkhidmatan internet laju dan tiada gangguan tetapi mulai tahun 2008 perkhidmatan internet menjadi begitu perlahan dan sering terputus. Setiap kali terputus saya akan menghubungi TM Berhad untuk mengetahui keadaan sebenar gangguan. Apa yang diajarkan kepada saya adalah putus talian telefon dan sambung semula tetapi ianya tidak membantu sepenuhnya.

Saya melanggan perkhidmatan internet pada 1Mbps tetapi yang mampu digunakan kurang dari 512kbps. Pada tahun 2008 saya telah menambah satu lagi perkhidmatan internet jalur lebar Streamyx Combo pada kelajuan 1 Mbps dengan bayaran perkhidmatan RM110.00.

Pemasangan dilakukan di Pusat Hentian Kajang yang terlalu hampir dengan Cyberjaya tetapi perkhidmatan yang dibekalkan lebih teruk daripada perkhidmatan di Sungai Buloh. Untuk muat turun mengambil masa berjam-jam bahkan sering terputus. Adakah ini perkhidmatan yang terbaik TM Berhad kepada para pelanggan beliau?



Pada bulan Julai 2009 saya telah berpindah ke Perlis dan pada 21 Julai 2009 saya telah ke kedai TM Kangar untuk membuat pemindahan telefon dan internet saya dari Selangor ke Perlis pada masa yang sama saya telah menamatkan perkhidmatan telefon dan internet rumah di Sungai Buloh.

Talian yang ditamatkan adalah No Akaun: D91798-221-0409; No Akaun Streamyx: 20060-241-100-106. Namun sungguh malang sehingga ke hari ini saya masih belum mendapat perkhidmatan talian telefon mahupun internet yang satu lagi.

Saya telah dihubungi oleh pihak TM Berhad yang memaklumkan kepada saya bahawa talian pemindahan saya tidak boleh dipasang kerana “port” telah penuh. Beliau menasihatkan saya menamatkan talian tersebut.

Adakah nasihat ini menguntungkan saya selaku pelanggan mereka? Untuk pengetahuan pihak TM Berhad, rumah saya telah terpasang dengan bilik saluran telefon. Adakah masih memerlukan “port”.

Apabila Menteri Kewangan mengatakan bahawa TM Berhad diberi peruntukan untuk mempertingkatkan perkhidmatan internet jalur lebar kelajuan tinggi iaitu 10Mbps serta memacu lagi celek IT saya mula tersenyum dan tertanya adakah semua rumah di Malaysia ini boleh mendapatkan perkhidmatan talian telefon dan internet bila-bila masa.

Apa yang berlaku pada saya, saya boleh mengatakan bahawa TM Berhad masih belum mampu memberi perkhidmatan talian telefon mahupun internet kepada seluruh rumah di Malaysia sekiranya mereka memerlukannya.

Contoh paling mudah adalah saya yang tinggal di Perlis iaitu negeri di Pantai Barat Semenanjung Malaysia dan negeri bawah pentadbiran BN masih lagi belum mampu pihak TM Berhad membekalkan perkhidmatan talian telefon mahupun internet. Saya tidak tinggal di negeri Pantai Timur mahupun Sabah dan Sarawak atau Negeri PR.

Oleh itu secara kesimpulannya adakah pihak TM Berhad mampu membekalkan internet jalur lebar kelajuan tinggi pada seluruh rakyat Malaysia sedangkan untuk menambah atau menaik taraf “port” menjadi beban yang besar kepada mereka.
avatar
4G93T
Ahli Matang

Posts : 291
Join date : 2009-09-02
Age : 32
Location : KL Menjerit,Malaysia

Back to top Go down

Re: MAMPUKAH TM JADI PEMBEKAL JALUR LEBAR TERBAIK MALAYSIA?

Post by junepian85 on Tue Nov 17, 2009 1:12 pm

mcm penah baca je..copy kat forum 1intra ke???
tukar la colour tulisan tu..gelap sgt..
avatar
junepian85
Ahli Matang

Posts : 563
Join date : 2009-08-17
Location : Putrajaya-KL

Back to top Go down

Re: MAMPUKAH TM JADI PEMBEKAL JALUR LEBAR TERBAIK MALAYSIA?

Post by maddy on Fri Nov 20, 2009 5:54 am

lu pikir la sendri.. (ayat malas nk layan)

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: MAMPUKAH TM JADI PEMBEKAL JALUR LEBAR TERBAIK MALAYSIA?

Post by 4G93T on Mon Nov 23, 2009 11:36 am

Tue dulu....skrg???

ohhh...tidakkk....

Kite pikir la same2....

As'alaikummmm......
avatar
4G93T
Ahli Matang

Posts : 291
Join date : 2009-09-02
Age : 32
Location : KL Menjerit,Malaysia

Back to top Go down

Re: MAMPUKAH TM JADI PEMBEKAL JALUR LEBAR TERBAIK MALAYSIA?

Post by matstok on Mon Nov 23, 2009 5:30 pm

Sape dok RNO akan faham apa maksud sebenar org ni
avatar
matstok
Ahli Baru

Posts : 16
Join date : 2009-07-28
Location : Seremban -Rasah

Back to top Go down

Re: MAMPUKAH TM JADI PEMBEKAL JALUR LEBAR TERBAIK MALAYSIA?

Post by maddy on Wed Nov 25, 2009 8:45 am



haha..tgk la..iklan streamyx kita. FAILED!!

nk gaduh ngan P1 WiMax punye psl smpi terlupa nk ON switch..haha..ape da~~

aku rasa P1 WiMax punye keje la nh..siot je..ngee~~

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: MAMPUKAH TM JADI PEMBEKAL JALUR LEBAR TERBAIK MALAYSIA?

Post by 4G93T on Wed Nov 25, 2009 10:26 am

Allaaa....iklan nie dah lame.

Pic nie aku rase telah di edit oleh pihak yg xbrtggungjwb...

Biaselah,sume tue blh diubh bla kena dgn byrnnye kn?
avatar
4G93T
Ahli Matang

Posts : 291
Join date : 2009-09-02
Age : 32
Location : KL Menjerit,Malaysia

Back to top Go down

Re: MAMPUKAH TM JADI PEMBEKAL JALUR LEBAR TERBAIK MALAYSIA?

Post by maddy on Thu Dec 03, 2009 11:45 am

soal mampu x mampu belakang kira..yg penting mcm mana TM nk deliver the best to the customer..bg aku kalo TM can meet this requirement, soal mampu @ x da x jadi isu. So, warga TM kene la get ready, prepare ourself to be ready with people expectation.
Cuba dulu baru tahu..may be pengalaman yg skrang nh bole dijadikan panduan mcm mana nk menangani isu2 kelemahan internet..kejayaan timbul dari kegagalan2 masa lalu..

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: MAMPUKAH TM JADI PEMBEKAL JALUR LEBAR TERBAIK MALAYSIA?

Post by 4G93T on Fri Dec 04, 2009 10:30 am

Btl!3x....Aku skg..

Sume tue mmerlukn kmtmen dr sume phk...

Aku just follow dr ats...

huhuhu.....
avatar
4G93T
Ahli Matang

Posts : 291
Join date : 2009-09-02
Age : 32
Location : KL Menjerit,Malaysia

Back to top Go down

Re: MAMPUKAH TM JADI PEMBEKAL JALUR LEBAR TERBAIK MALAYSIA?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum