Cincin dan si kuku panjang

View previous topic View next topic Go down

Cincin dan si kuku panjang

Post by maddy on Wed Jul 29, 2009 1:56 pm

Sekarang ni ramai yang pakai cincin...tapi ikut suka dia je..
sunnah nabi jarang nak ikut ..

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang b@b! !!!! ..oppss khinzir..lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua b@b!-b@b! tersebut.... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak .

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang
berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan sep erti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang
di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun.. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya...

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)
dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.


Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara- mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

::peace::

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: Cincin dan si kuku panjang

Post by pay_sa on Wed Jul 29, 2009 4:34 pm

betol3x......ak pn penah dgr citer nie...

pay_sa
Ahli Matang

Posts : 430
Join date : 2009-07-27
Age : 32
Location : Seri Manjung, Perak

http://mfaisalamir.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cincin dan si kuku panjang

Post by junepian85 on Fri Aug 21, 2009 12:26 pm

jari tengah ngn jari telunjuk tak leh pakai cincin????

setahu aku la..ape yang ustazah aku citer..IBU JARI ngn
JARI TELUNJUK...uuuhhhh..aku dah confius...!!!!!!!

Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation

klu yang kuku tu mcm mane time uzur???..
setengah org pempuan dah habis time..baru potong kuku..
avatar
junepian85
Ahli Matang

Posts : 563
Join date : 2009-08-17
Location : Putrajaya-KL

Back to top Go down

Re: Cincin dan si kuku panjang

Post by intan nurul ashikin on Fri Aug 21, 2009 2:25 pm

erk
habis tue kalu dh tunang diorg akan bg cincin satu jari manis n satu lagi jari tengah
xkan xleh pakai.
nk lempar mana cincin tunang nie
setahu org la
jari telunjuk ngan ibu jari jew
avatar
intan nurul ashikin
Ahli Separa Baru

Posts : 173
Join date : 2009-08-18
Age : 32
Location : Ipoh

http://www.myspace.com/sizuka85

Back to top Go down

Re: Cincin dan si kuku panjang

Post by maddy on Wed Sep 02, 2009 1:59 pm

junepian85 wrote:jari tengah ngn jari telunjuk tak leh pakai cincin????

setahu aku la..ape yang ustazah aku citer..IBU JARI ngn
JARI TELUNJUK...uuuhhhh..aku dah confius...!!!!!!!

Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation

klu yang kuku tu mcm mane time uzur???..
setengah org pempuan dah habis time..baru potong kuku..

intan nurul ashikin wrote:erk
habis tue kalu dh tunang diorg akan bg cincin satu jari manis n satu lagi jari tengah
xkan xleh pakai.
nk lempar mana cincin tunang nie
setahu org la
jari telunjuk ngan ibu jari jew

june..kalo aku la kan...aku potong je kuku even time period coz rase cam xbest plak kuku pnjg...
even kalo x period pun mmg da terbiasa berkuku pendek...ngee~~
lagipun kite dituntut untuk menjaga kebersihan..Allah itu indah..dan menjaga kebersihan kan sebahagian dari iman (an-nazhaafatu minal iimaan)
............Bersuci (thaharah) itu separuh dari iman (HR. Ahmad, Muslim, dan Tirmidzi)
cuma ade sesetengah org die simpan kuku (yg tlh dipotong) n rambut (yg gugur) time period..then bile nk mandi, dorang mandikan sekali kuku n rambut tu..
wallahu'alam..hanya Allah yg Maha Mengetahui...

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: Cincin dan si kuku panjang

Post by u-are on Wed Sep 02, 2009 4:18 pm

klu xnk ptong kuku time period,d haruskn la...tp lps 2,kna ler ptong...jgn la jd cm pontianak... tongue
avatar
u-are
Ahli Matang

Posts : 412
Join date : 2009-08-19
Age : 30
Location : bkt raja

Back to top Go down

Re: Cincin dan si kuku panjang

Post by 4G93T on Thu Sep 03, 2009 10:59 am

Aku da pglmn pkai cincin dan slps trjadinya peristiwa yang agak mgerikan trs xpkai smpi skrg....
Sad
avatar
4G93T
Ahli Matang

Posts : 291
Join date : 2009-09-02
Age : 32
Location : KL Menjerit,Malaysia

Back to top Go down

Re: Cincin dan si kuku panjang

Post by u-are on Thu Sep 03, 2009 11:18 am

pristiwa ngeri???citer r kt kitorng....
avatar
u-are
Ahli Matang

Posts : 412
Join date : 2009-08-19
Age : 30
Location : bkt raja

Back to top Go down

Re: Cincin dan si kuku panjang

Post by 4G93T on Thu Sep 03, 2009 11:23 am

Mase wat mechanical engineering aku tgk clip video dr phk NIOS & OSHA ttg kmlgn ditempat kerja....
Da kes jr pts,tersepit mesin pembuatan n mcm2 lg arr...
Sume psl cicin tersngkut n xselesa melakukan keje...
avatar
4G93T
Ahli Matang

Posts : 291
Join date : 2009-09-02
Age : 32
Location : KL Menjerit,Malaysia

Back to top Go down

Re: Cincin dan si kuku panjang

Post by u-are on Fri Sep 04, 2009 12:08 pm

lerrrrrr....ingt sndri kna........ Shocked
avatar
u-are
Ahli Matang

Posts : 412
Join date : 2009-08-19
Age : 30
Location : bkt raja

Back to top Go down

Re: Cincin dan si kuku panjang

Post by 4G93T on Fri Sep 04, 2009 1:19 pm

Stkat nie alhamdulillah...

Mase study dulu da la jgk rkn sperjuangan yang kena tp just luka n

terkehel je ar coz smpat mnyelamatkan keadaan drpda lbh brk berlaku...

So MENCEGAH lebih baik dr MERAWAT..
affraid
avatar
4G93T
Ahli Matang

Posts : 291
Join date : 2009-09-02
Age : 32
Location : KL Menjerit,Malaysia

Back to top Go down

Re: Cincin dan si kuku panjang

Post by u-are on Fri Sep 04, 2009 1:24 pm

oooooo......so,skng xpkai cncin la ek???
avatar
u-are
Ahli Matang

Posts : 412
Join date : 2009-08-19
Age : 30
Location : bkt raja

Back to top Go down

Re: Cincin dan si kuku panjang

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum