ruangan mencari jodoh

Page 4 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by tokeikambeng on Tue Aug 04, 2009 6:30 pm

Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk keseberang. Kalau panjang jambatannya, jauhlah perjalanan kita. Ada orang jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda dalam doa-doa lewat solat. Allah itu Maha Mendengar. Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Yakinlah pada janji-Nya kerana kita orang yang beriman.

Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr. Right dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti. Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar-benar mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga datang bersama masalah. Kita juga selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah dihati kita, alangkah bahagianya orang itu. Hakikatnya, apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah, kita ditimpa pelbagai karenah. Tidak mustahil pula orang yang memandu kereta mewah terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan.



Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh dihadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang motosikal itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta. Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar-benar membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda pasti ada baik dan buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebagai saluran yang betul untuk melepaskan syahwat tapi ramai juga orang yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus. Ramai orang menempah neraka sebaik melangkahkan kaki kea lam berumahtangga. Bukankah dangan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut bertambah? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka? Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asal impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu bergelar ibu ayah, belajarlah dulu. Jika belum bersedia untuk bersabar dengan karenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi setelah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti segala tuntutannya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus-putus bagi yang menjadikannya gelanggang untuk menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan – bagi yang mengetahui rahsia-rahsianya. Berkahwinlah demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong-lorongnya agar jemputan itu mudah sampai.

Kadangkala Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya, kemana menghilangnya sinar. Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi. Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi ada imbas kembali. Hati remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada.Parut lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada. Kekayaan yang paling kaya adalah akal, kemiskinan yang paling besar adalah jahil, keburukan yang paling hodoh adalah sesat.

Tidak berguna adanya mata andai tidak dapat melihat, tak guna adanya hati kalau tak tahu menilai. Nilailah hati itu dengan teliti sebelum pergi mengundur diri kerana segalanya bermula dengan niat yang bertempat di hati.

What a Face What a Face

tokeikambeng
Tukang Jaga Umah

Posts : 144
Join date : 2009-07-27

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by pay_sa on Tue Aug 04, 2009 6:46 pm

jom balik sume....

pay_sa
Ahli Matang

Posts : 430
Join date : 2009-07-27
Age : 31
Location : Seri Manjung, Perak

http://mfaisalamir.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by gengel on Wed Aug 05, 2009 9:40 am

berkenan tul aku ngan am ni... am.. aku nak tekel ko leh tak? seyes ni am.. ko pun single mingle kan.... leh la am... aku masuk minang ko 2 tahun lagi...

gengel
Admin

Posts : 341
Join date : 2009-07-27
Age : 26
Location : Wangsa Maju -- Brickfield

http://hsbb92009.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by maddy on Wed Aug 05, 2009 10:04 am

chuya wrote:berkenan tul aku ngan am ni... am.. aku nak tekel ko leh tak? seyes ni am.. ko pun single mingle kan.... leh la am... aku masuk minang ko 2 tahun lagi...

chuya gatai noooo..hehe Razz Razz
chuya ko kene pndai msk nasi kerabu baru boleh msk minang am (serious ni..x main2)
hehe..

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by pay_sa on Wed Aug 05, 2009 10:16 am

am org kelantan ke?

pay_sa
Ahli Matang

Posts : 430
Join date : 2009-07-27
Age : 31
Location : Seri Manjung, Perak

http://mfaisalamir.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by diana on Wed Aug 05, 2009 10:18 am

chuya gatai noooo..hehe Razz Razz
chuya ko kene pndai msk nasi kerabu baru boleh msk minang am (serious ni..x main2)
hehe..[/quote]

ala maddy.. chuya tuh bukan setakat nasi kerabu.. kerabu maggi pon dier terer Very Happy

diana
Ahli Baru

Posts : 39
Join date : 2009-07-28
Age : 32
Location : seri kembangan ke jln raja chulan

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by gengel on Wed Aug 05, 2009 10:21 am

ehh azizul amri orang kelantan meh???
takpe2.. demi am aku sanggup dow...
dah la suwitttt... diam je.. penuh berilmu tu...
emosi sedikit kacau, tapi aku as EAP nye bakal peserta, aku leh handle dia...
uhhh jatuh cinta lagi... lagi lagi ku jatuh cinta....

muhahahaahah

gengel
Admin

Posts : 341
Join date : 2009-07-27
Age : 26
Location : Wangsa Maju -- Brickfield

http://hsbb92009.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by pay_sa on Wed Aug 05, 2009 10:23 am

cop cop cop...chuya....die ni grup mne dlu???ak xdpt detect lg la...

pay_sa
Ahli Matang

Posts : 430
Join date : 2009-07-27
Age : 31
Location : Seri Manjung, Perak

http://mfaisalamir.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by maddy on Wed Aug 05, 2009 10:24 am

chuya wrote:ehh azizul amri orang kelantan meh???
takpe2.. demi am aku sanggup dow...
dah la suwitttt... diam je.. penuh berilmu tu...
emosi sedikit kacau, tapi aku as EAP nye bakal peserta, aku leh handle dia...
uhhh jatuh cinta lagi... lagi lagi ku jatuh cinta....

muhahahaahah

am..sorila kalo aku nyebok sket..jgn marah ek..hehe
chuya, am org penang la.hehe..
ko pown asal penang kan..ha..da kena la tu..

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by maddy on Wed Aug 05, 2009 10:25 am

diana wrote:ala maddy.. chuya tuh bukan setakat nasi kerabu.. kerabu maggi pon dier terer Very Happy

betul..betul..betul (sambil meniru gaya upin ipin)

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by pay_sa on Wed Aug 05, 2009 10:30 am

maddy wrote:
chuya wrote:berkenan tul aku ngan am ni... am.. aku nak tekel ko leh tak? seyes ni am.. ko pun single mingle kan.... leh la am... aku masuk minang ko 2 tahun lagi...

chuya gatai noooo..hehe Razz Razz
chuya ko kene pndai msk nasi kerabu baru boleh msk minang am (serious ni..x main2)
hehe..

nasi kerabu trade mark org kelantan la...tp knp ckp kna pndai msk nsi kerabu????penang ckp la nsi kandaq...

pay_sa
Ahli Matang

Posts : 430
Join date : 2009-07-27
Age : 31
Location : Seri Manjung, Perak

http://mfaisalamir.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by maddy on Wed Aug 05, 2009 10:46 am

pay_sa wrote:
maddy wrote:
chuya wrote:berkenan tul aku ngan am ni... am.. aku nak tekel ko leh tak? seyes ni am.. ko pun single mingle kan.... leh la am... aku masuk minang ko 2 tahun lagi...

chuya gatai noooo..hehe Razz Razz
chuya ko kene pndai msk nasi kerabu baru boleh msk minang am (serious ni..x main2)
hehe..

nasi kerabu trade mark org kelantan la...tp knp ckp kna pndai msk nsi kerabu????penang ckp la nsi kandaq...

ade la sbb nape aku ckp cmtu..hehe

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by pay_sa on Wed Aug 05, 2009 10:51 am

maddy wrote:
pay_sa wrote:
maddy wrote:
chuya wrote:berkenan tul aku ngan am ni... am.. aku nak tekel ko leh tak? seyes ni am.. ko pun single mingle kan.... leh la am... aku masuk minang ko 2 tahun lagi...

chuya gatai noooo..hehe Razz Razz
chuya ko kene pndai msk nasi kerabu baru boleh msk minang am (serious ni..x main2)
hehe..

nasi kerabu trade mark org kelantan la...tp knp ckp kna pndai msk nsi kerabu????penang ckp la nsi kandaq...

ade la sbb nape aku ckp cmtu..hehe

ak sekeh gak bdak nie....main berahsia lak die...

pay_sa
Ahli Matang

Posts : 430
Join date : 2009-07-27
Age : 31
Location : Seri Manjung, Perak

http://mfaisalamir.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by gengel on Wed Aug 05, 2009 11:09 am

aku orang kedah la.. ala takat nasi kandaq tu takdak hai laaa....

iskkk mana am aku ni... rinduuuuu

gengel
Admin

Posts : 341
Join date : 2009-07-27
Age : 26
Location : Wangsa Maju -- Brickfield

http://hsbb92009.blogspot.com

Back to top Go down

haiiiiiiiii

Post by yan86 on Wed Aug 05, 2009 5:18 pm

pe cite ptg2 ni hehehe

yan86
Ahli Separa Baru

Posts : 86
Join date : 2009-08-05
Age : 30
Location : TMTC KL

http://hsbb8.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by yan86 on Thu Aug 06, 2009 5:27 pm

de sesape tau x kursus yg terbaru utk dak HSBB
xslh kursus utk FTTH kot
dengar cite next wet
klu de sesape tau
inform lah
kami kat cni xdpt pe2 email pun No

yan86
Ahli Separa Baru

Posts : 86
Join date : 2009-08-05
Age : 30
Location : TMTC KL

http://hsbb8.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by hafidz on Thu Aug 06, 2009 5:30 pm

yan86 wrote:de sesape tau x kursus yg terbaru utk dak HSBB
xslh kursus utk FTTH kot
dengar cite next wet
klu de sesape tau
inform lah
kami kat cni xdpt pe2 email pun No


cik g la thread lain, ini thread nk cr jodoh la......pe la bom

hafidz
Ahli Matang

Posts : 714
Join date : 2009-07-31
Age : 33
Location : Melaka Bandaraya Warisan Dunia

http://daunhijau.42y.biz

Back to top Go down

Tips Mengorat Pompuan

Post by hafidz on Thu Aug 06, 2009 5:34 pm

+
----
-ni aku ada copy paste dari blog....

Di waktu santai, pastinya anda ingin bersuka ria bersama rakan-rakan atau bersama kekasih. Tetapi, anda lelaki yang sukar untuk mendapatkan teman wanita atau kekasih yang sehati sejiwa.

Anda pula cukup malu untuk mendekati perempuan, apa lagi membuka mulut untuk mengajaknya keluar! Bagaimanapun, tip di bawah ini mungkin boleh membantu.

Tips di bawah ini mungkin boleh membantu sahabat2 sekalian.... Selamat mencuba ye.... :-)

1. Kenal pasti gadis idaman

Sebagai lelaki anda perlu memulakan langkah pertama. Beranikan diri bergaul dan berkenalan dengan ramai gadis sebelum membuat pilihan.

Anda perlu menyesuaikan diri dengan keadaan dan perlulah mengawasi gerak-gerinya. Tapi janganlah anda mengekorinya sehingga ke depan rumah!

2. Selidik latar belakang

Apabila bertemu dengan gadis diminati, anda perlu melakukan sedikit penyiasatan. Selidik latar belakangnya sama ada dia sesuai atau tidak, siapa keluarganya dan paling penting, adakah dia sudah berpunya.

Caranya, anda boleh bertanya kepada rakan-rakan gadis berkenaan.

3. Pastikan dia tahu kehadiran anda

Anda sudah pun bertemu dengan bakal teman wanita. Perlu diingat anda tidak akan dapat mendekati gadis impian melainkan anda menegurnya.

Mulakan dengan senyuman sebagai langkah pertama. Bagaimanapun anda tidak digalakkan merenung gadis itu terlalu lama kerana ia boleh membuatkan dia mempunyai prasangka negatif.

Selain itu, anda perlu berlagak biasa dan jangan cuba untuk berlagak macho atau seksi kerana ia juga boleh membuatkan gadis itu meluat.

4. Biar dia tahu anda menyukainya

Berlagak biasa tetapi berhati-hati dengan percakapan dan tindak-tanduk agar tidak menyinggung perasaannya.

Anda juga boleh mengatur temu janji seperti makan malam atau menonton wayang. Namun, lebih baik bertanya si gadis ke mana dia ingin pergi agar lebih selesa.

Apabila anda berdua sudah semakin selesa dan serasi inilah masanya untuk menonjolkan sikap gentelman dan berterus terang

hafidz
Ahli Matang

Posts : 714
Join date : 2009-07-31
Age : 33
Location : Melaka Bandaraya Warisan Dunia

http://daunhijau.42y.biz

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by leenaz on Thu Aug 06, 2009 6:20 pm

humang haaihhh..
panjang tu...x larat makcik nak bace.. Razz
tapi bagus post yg ko letak tu hapiz cheers

leenaz
Ahli Matang

Posts : 269
Join date : 2009-07-28
Location : Bukit Mahkamah

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by hafidz on Thu Aug 06, 2009 6:22 pm

leenaz wrote:humang haaihhh..
panjang tu...x larat makcik nak bace.. Razz
tapi bagus post yg ko letak tu hapiz cheers
hah sape takde keje tu ....bleh aarr buang masa nk baca

hafidz
Ahli Matang

Posts : 714
Join date : 2009-07-31
Age : 33
Location : Melaka Bandaraya Warisan Dunia

http://daunhijau.42y.biz

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by leenaz on Thu Aug 06, 2009 6:27 pm

hafidz wrote:
leenaz wrote:humang haaihhh..
panjang tu...x larat makcik nak bace.. Razz
tapi bagus post yg ko letak tu hapiz cheers
hah sape takde keje tu ....bleh aarr buang masa nk baca

kerjaku menimbun..
otakku dah cramp...
so nk release tensen terpaksala baca post ko tu

masa utk balik!!

leenaz
Ahli Matang

Posts : 269
Join date : 2009-07-28
Location : Bukit Mahkamah

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by yan86 on Fri Aug 07, 2009 11:16 am

hafidz wrote:
yan86 wrote:de sesape tau x kursus yg terbaru utk dak HSBB
xslh kursus utk FTTH kot
dengar cite next wet
klu de sesape tau
inform lah
kami kat cni xdpt pe2 email pun No


cik g la thread lain, ini thread nk cr jodoh la......pe la bom


laaa pesalahnye
mne tau leh sangkut ker
pelah awk ni
sj jer pancing ayt cmtu
sambil menyelam minum air ler hhehehehe

yan86
Ahli Separa Baru

Posts : 86
Join date : 2009-08-05
Age : 30
Location : TMTC KL

http://hsbb8.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by hafidz on Fri Aug 07, 2009 11:24 am

wah serampang 2 mata ni.....good job huahuahua........
la ye ke tak de inform mel........

hafidz
Ahli Matang

Posts : 714
Join date : 2009-07-31
Age : 33
Location : Melaka Bandaraya Warisan Dunia

http://daunhijau.42y.biz

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by yan86 on Fri Aug 07, 2009 3:47 pm

hafidz wrote:wah serampang 2 mata ni.....good job huahuahua........
la ye ke tak de inform mel........

heheheheh
tau xp
sok kami nk g kursus kat trengganu
byeeeee kl
hhehehehe

yan86
Ahli Separa Baru

Posts : 86
Join date : 2009-08-05
Age : 30
Location : TMTC KL

http://hsbb8.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by hafidz on Fri Aug 07, 2009 3:52 pm

yan86 wrote:
hafidz wrote:wah serampang 2 mata ni.....good job huahuahua........
la ye ke tak de inform mel........

heheheheh
tau xp
sok kami nk g kursus kat trengganu
byeeeee kl
hhehehehe

hmm pegi ler ade aku heran huahuahua.... kursus per tu?

hafidz
Ahli Matang

Posts : 714
Join date : 2009-07-31
Age : 33
Location : Melaka Bandaraya Warisan Dunia

http://daunhijau.42y.biz

Back to top Go down

Re: ruangan mencari jodoh

Post by Sponsored content Today at 6:06 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum