Moral Down :(

View previous topic View next topic Go down

Moral Down :(

Post by tokeikambeng on Mon Aug 03, 2009 12:06 pm

harini masuk minggu ke-3 kt opis, tp smp harini la aku maseh x pasti lg jobscope aku ape, kerja x diberi (ms mula2 msuk bos ak tekejut sbb unit ni dh ckup org), so keje aku duduk jela sib bek dpt gak pc, ni utk mggu ni dan seterusnya bos ak suh wt cm bdk pktikal wt, buat logbook isi ape yg blaja n jumaat amek sain...WTH kan...adoi la aku msuk nk keje jgn la lyn cm bdk pktikal, smp bila nk mcm ni No No No

tokeikambeng
Tukang Jaga Umah

Posts : 144
Join date : 2009-07-27

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by maddy on Mon Aug 03, 2009 12:13 pm

tokeikambeng wrote:harini masuk minggu ke-3 kt opis, tp smp harini la aku maseh x pasti lg jobscope aku ape, kerja x diberi (ms mula2 msuk bos ak tekejut sbb unit ni dh ckup org), so keje aku duduk jela sib bek dpt gak pc, ni utk mggu ni dan seterusnya bos ak suh wt cm bdk pktikal wt, buat logbook isi ape yg blaja n jumaat amek sain...WTH kan...adoi la aku msuk nk keje jgn la lyn cm bdk pktikal, smp bila nk mcm ni No No No

ler..ciannye ko am..
xpe..xpe..ko jgn susah ati..
pe kate ko g jupe bos ko..tnye: ari nh kite nak belajar ape bos? ade ape2 yg saye boleh tolong?
mesti bos ko ckp dalam ati: bgs budak nih..semangat tul keja..
nnti mesti die ajak ko g meeting ke..kenal2 client ke..ajak g minum ke..
tapi kalo die ckp mmg xde keje..ko g la joli katak..hehehe...

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by tokeikambeng on Mon Aug 03, 2009 12:21 pm

masalahnya nk jmpe bos sikit men susah, slalu xde kt opis, staf2 len2 pon sama siap ada hari aku sorg2 je dlm unit ak yg dtg opis...hadoi aku down smp rs nk bnti je

tokeikambeng
Tukang Jaga Umah

Posts : 144
Join date : 2009-07-27

Back to top Go down

......

Post by BOB on Mon Aug 03, 2009 12:37 pm

sabar2...ada hikmah disebalik sesuatu yg berlaku... study

BOB
Ahli Baru

Posts : 47
Join date : 2009-07-30
Age : 32
Location : brickfield

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by maddy on Mon Aug 03, 2009 12:39 pm

tokeikambeng wrote:masalahnya nk jmpe bos sikit men susah, slalu xde kt opis, staf2 len2 pon sama siap ada hari aku sorg2 je dlm unit ak yg dtg opis...hadoi aku down smp rs nk bnti je

ko tunggu dalam sebulan..kalo rase2 x bleh..ko mtk la tuka unit..
tmpt ko aku x taw la..tapi aku kt cni boleh je tukar2 unit kalo da bosan..huhu..
sabar je la ek...
ko dtg je cni ha..tlg aku wat tender..hehe

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by tokeikambeng on Mon Aug 03, 2009 1:04 pm

klo mcmnui gayanya dpt offer lain ak blah jela Rolling Eyes

tokeikambeng
Tukang Jaga Umah

Posts : 144
Join date : 2009-07-27

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by gengel on Mon Aug 03, 2009 1:16 pm

aku sekeh gak am ni..

kata nak up dah...

am ku sayang...
dengarlah kakakmu nak berleter ni...

ok firstly

syukur kehadrat ilahi sebab bagi ko kerja...
tak kira la ko bosan ke, ko sengal ke, ko bengap ke, ko penat ke, ko terkejar2 ke, ape skalipun, ko dah diterima kerja kat satu company besar.. alhamdulillah.. p wat sujud syukur ye sayang....

then pasal keje tak de...
pelan2 sayang... skang ni hsbb projek tak mula tul2 lagi.. pelan2.. blaja la ape yg patut...

kita ni exec sayang... bukan tunggu bos kasik kerja... tapi sementelah rakan2 opis pun jarang ade, ko tgk2 la ape2 fail ke, ape ke baca lah... kalo ade rakan sekerja, ko gi la dok ngan derang, tanya ape keje kat situ ke..

ikut kan, rasanye ko ni floating.. takde post.. so ko kena byk2 sabar.. ni sume dugaan.. allah nak uji ko.. ni keje pertama ko kan.. so ko kena kuatkan hati...

ko kena pegang satu je am, tak mudah nak senang.. orang kat luar menggagau cari keje.. tak dapat tau.. tapi ko terpilih...
nikmatilah masa2 senggang ko ni sepuas puasnye dulu.. sambil2 ko try usha ade rezeki luar.. tukar department ke, cari keje lain jugak ke.. lau better offer, pegi lah... rezeki dibumi allah ni luas....

tapi jgn la dok down2 ni.. tak syiok la sayang.. ko tu hensem.. kang aku jumpa ko, terkejut plak.. muka kalah aku yg umo 23 28 ni...

ape pun am sayang... kena byk2 syukur pada allah ye... dah takde keje tu, p ngaji quran.. Smile...

meh chat ngan aku.. aku pun takde keje ni....

gengel
Admin

Posts : 341
Join date : 2009-07-27
Age : 26
Location : Wangsa Maju -- Brickfield

http://hsbb92009.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by maddy on Mon Aug 03, 2009 1:26 pm

chuya wrote:aku sekeh gak am ni..

kata nak up dah...

am ku sayang...
dengarlah kakakmu nak berleter ni...

ok firstly

syukur kehadrat ilahi sebab bagi ko kerja...
tak kira la ko bosan ke, ko sengal ke, ko bengap ke, ko penat ke, ko terkejar2 ke, ape skalipun, ko dah diterima kerja kat satu company besar.. alhamdulillah.. p wat sujud syukur ye sayang....

then pasal keje tak de...
pelan2 sayang... skang ni hsbb projek tak mula tul2 lagi.. pelan2.. blaja la ape yg patut...

kita ni exec sayang... bukan tunggu bos kasik kerja... tapi sementelah rakan2 opis pun jarang ade, ko tgk2 la ape2 fail ke, ape ke baca lah... kalo ade rakan sekerja, ko gi la dok ngan derang, tanya ape keje kat situ ke..

ikut kan, rasanye ko ni floating.. takde post.. so ko kena byk2 sabar.. ni sume dugaan.. allah nak uji ko.. ni keje pertama ko kan.. so ko kena kuatkan hati...

ko kena pegang satu je am, tak mudah nak senang.. orang kat luar menggagau cari keje.. tak dapat tau.. tapi ko terpilih...
nikmatilah masa2 senggang ko ni sepuas puasnye dulu.. sambil2 ko try usha ade rezeki luar.. tukar department ke, cari keje lain jugak ke.. lau better offer, pegi lah... rezeki dibumi allah ni luas....

tapi jgn la dok down2 ni.. tak syiok la sayang.. ko tu hensem.. kang aku jumpa ko, terkejut plak.. muka kalah aku yg umo 23 28 ni...

ape pun am sayang... kena byk2 syukur pada allah ye... dah takde keje tu, p ngaji quran.. Smile...

meh chat ngan aku.. aku pun takde keje ni....

adoyai chuya...mantap tu isi karangan ko.hehe

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by gengel on Mon Aug 03, 2009 1:33 pm

ade can tak nak jadi EAP nyer staff? Laughing Laughing

gengel
Admin

Posts : 341
Join date : 2009-07-27
Age : 26
Location : Wangsa Maju -- Brickfield

http://hsbb92009.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by maddy on Mon Aug 03, 2009 1:42 pm

chuya wrote:ade can tak nak jadi EAP nyer staff? Laughing Laughing

nanti..nanti..aku suruh TM buat poll..hehe

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by maddy on Mon Aug 03, 2009 3:11 pm

chuya..nasihatkan kiteorang sket..
yela..most of us baru stat keje..
so kdg2 kite x bese ngan environment..etika kerja yg spesifik..
coz kdg2 staf2 lama dorang x gtaw sgt..just ckp pandai2 bwk diri..
tapi yela..bdk2 baru nih selalunye diperhatikan..gaya percakapannye..perlakuannye..
kdg2 kite x perasan staf2 lama nih ckp belakang..
so..ape pendapat ko?

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by gengel on Mon Aug 03, 2009 3:33 pm

maddy wrote:chuya..nasihatkan kiteorang sket..
yela..most of us baru stat keje..
so kdg2 kite x bese ngan environment..etika kerja yg spesifik..
coz kdg2 staf2 lama dorang x gtaw sgt..just ckp pandai2 bwk diri..
tapi yela..bdk2 baru nih selalunye diperhatikan..gaya percakapannye..perlakuannye..
kdg2 kite x perasan staf2 lama nih ckp belakang..
so..ape pendapat ko?

stendet la tu... ko kena tgk staff lama tu.. lau rasa yg baik, amik.. yang tak menyalahi etika, ikut.. yg agak cam salah tu, ko diam, tapi jgn ikut.. kang kalo ko ngadu2 orang tak suke ko.. so diam sudah...

lagi satu ni pesanan aku.. seyes nye pesanan... jangan dok cite kat staf2 lama lau ko tak puas hati ngan A ke B ke man naga (nama lain bagi manager yg hampeh) ke, saper2 ke yg dalam unit ko tu... bahaya.. ko tatau lagi hati budi orang... aku dah kena.. mulut dok pot pet.. sudahnye orang tu tikam belakang aku.. sampai la bos pun dingin ngan aku.... ade paham....

try to be friendly ngan sume orang.. tapi for time being, jgan la friendly melampau.. hahahah aku pun ala2 pendiam gak kat sini... tunggu ar da betul2 kenal... sebab kebykkan staff sini tak bape gile2.. budak baik2... ade la sorang dua yg gile2..

ya ampun azrulxp ko jgn p gitau depa plak.. hahahha

ape2 pun... jaga tingkah laku, jgn lawan ckp orang.. pelan2 belajar... insyaallah.. doa untuk kita semua, moga2 kita semua dapat adapt dengan cepat dalam environment keje ni.. dan semoga semua orang sentiasa suke kita.. amin....

gengel
Admin

Posts : 341
Join date : 2009-07-27
Age : 26
Location : Wangsa Maju -- Brickfield

http://hsbb92009.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by maddy on Mon Aug 03, 2009 3:58 pm

ok chuya thanks coz bagi nasihat n panduan yang berguna tu..
akan ku praktikkan dari semasa ke semasa
hehe

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

moral down???

Post by matstok on Wed Aug 05, 2009 10:20 am

ni aku syahril ketua grup 6...ada kenal? Am, lek la ko baru mula keje...ko kena blaja dari org bawah ko. berbaik2 la ngan org bawah..macam aku kat seremban ni.walaupun masa mula2 aku sedih gak kena anta sini tapi last2 best...kalo ko g memana ko merendah diri...ko berbudi bahasa mesti diorng tolong ko...ko kira ok lagi..aku ni kat RNO Nsembilan selatan start dari minggu lepas memang dah sibuk je.....kena kejar sana sini. tp aku enjoy keje sana sini banyak benda aku xtau aku dpt blaja...aku follow org bawh aku g site..walaupun diorang panggil aku bos...tp aku tetap hormat diorang...ko kena sabar la..ni baru ujian...selamat maju jaya kawan..ari ni gua tolong lu..besok2 lu tolong gua

matstok
Ahli Baru

Posts : 16
Join date : 2009-07-28
Location : Seremban -Rasah

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by maddy on Wed Aug 05, 2009 10:33 am

am..ko sedey lg ke?
so..skang nih jiwa ko kacau dan bergelora lg ke?(ayat mesti mau bunga2..hehe)

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by tokeikambeng on Wed Aug 05, 2009 11:01 am

hoho..ak sini xde lsg org bawah, sume level exec je, yg bestnye ak slalu sorg2 je dlm unit ak neh...dlm unit aku ada 7 org tmasuk boss, ada trening ada meeting lua la, hmm...yg best boss ak ckp, dlm 8 jam bnyk awk boleh baca smbil bg 5 buku cisco tebal masing2 dlm 2 inci stgh, adoiii Sad

tokeikambeng
Tukang Jaga Umah

Posts : 144
Join date : 2009-07-27

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by gengel on Wed Aug 05, 2009 11:11 am

am sayang...

ok la tu bos dah nak bagi buku suh baca.. baca saje k syang.. ke nak aku teman ko baca.. moh kita membaca bersama.....

gengel
Admin

Posts : 341
Join date : 2009-07-27
Age : 26
Location : Wangsa Maju -- Brickfield

http://hsbb92009.blogspot.com

Back to top Go down

lek la am

Post by matstok on Wed Aug 05, 2009 12:39 pm

sabar beb...mula2 memang xtau....aku pun dh kena start tanggungjawab berat menanti aku...sebab network cni hancur lebur...memang aku jadi itam legam la....pasal banyak trun site..kalo xde org bawah banyak berbaik la ngan exec2 kat ctu..aku walaupun exec kat NS selatan tapi exec kat area timur ngan utara memang banyak tolong aku beb....jadi ko kena berbaik ngan diorang..bos aku en vegananda walaupun dia tegas tp banyak gak dia ajar aku...jadi ko kena blaja ngan diorang...ko xleh ikut diorang kluar ke am?sekali sekala ko kena ikut gak

matstok
Ahli Baru

Posts : 16
Join date : 2009-07-28
Location : Seremban -Rasah

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by pians on Wed Aug 05, 2009 3:34 pm

yer btul tuh syahril..keje kt RNO nie kene hormat org lama yg ada..
w'pun diorg pggl bos kte tetap kene hormat diorg yg da lama keje..jgn nk bangga bila dpt title 'BOS'..
klu ko nk tau aku kt RNO ST, Ibusawat Gombak..aku pun byk kene blajar ngan diorg w'pun aku da ada skit2 info msa praktikal kt ibusawat sblm nie..

slmt bekerja..ape2 hal kte cntct la..nie no aku (0136344578-HP/0361859352-O)..PIAN

pians
Ahli Baru

Posts : 48
Join date : 2009-08-04
Age : 32
Location : WANGSA MAJU-gombak

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by maddy on Fri Aug 07, 2009 4:38 pm

korang, aku ade masalah sket la..
camni,
aku ade masalah dlm mengingati ape yg perlu di buat bile member aku (staf lama) bg task kt aku (2-3 task segedebuk ats meja).
so, kdg2 tu smpi 2-3 kali die ulang sampai muka die pown da bosan (kesian kt die..huhu)
so, ape yg aku buat tuk mengatasi masalah nie ialah aku jot down setiap kerja yg aku kene buat kt ats paper.
so, korang ade idea x camne aku nk cpt pickup tnpa menggunakan bantuan laen melainkan otak aku utk memproses maklumat2 tu trus msk dlm otak aku.
coz aku rase aku kene update processor otak aku dari pentium 4 kpd centrino ke, xeon ke..huhu
kak diana soh aku mkn kismis..hehe..(ok..saya cuba!!)..

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

kes nak mengingatkan

Post by matstok on Fri Aug 07, 2009 5:02 pm

kalo aku la, aku guna kan short form atau trademark untuk mengingat...tu yg selalu aku wat. ko xyah ingat semua..ingat kata-kata yg leh wat ko ingat.....

matstok
Ahli Baru

Posts : 16
Join date : 2009-07-28
Location : Seremban -Rasah

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by pay_sa on Mon Aug 10, 2009 1:49 pm

tokeikambeng wrote:harini masuk minggu ke-3 kt opis, tp smp harini la aku maseh x pasti lg jobscope aku ape, kerja x diberi (ms mula2 msuk bos ak tekejut sbb unit ni dh ckup org), so keje aku duduk jela sib bek dpt gak pc, ni utk mggu ni dan seterusnya bos ak suh wt cm bdk pktikal wt, buat logbook isi ape yg blaja n jumaat amek sain...WTH kan...adoi la aku msuk nk keje jgn la lyn cm bdk pktikal, smp bila nk mcm ni No No No

situasi ko seriously sama ngan ak kat shah alam nie......epul pn stuju...die ada kat shah alm jgk ni.....kjap je la....

pay_sa
Ahli Matang

Posts : 430
Join date : 2009-07-27
Age : 31
Location : Seri Manjung, Perak

http://mfaisalamir.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Moral Down :(

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum