kenapa kite perlu blk keje awal.....

View previous topic View next topic Go down

kenapa kite perlu blk keje awal.....

Post by hafidz on Tue Aug 18, 2009 1:23 pm

--------------------------------------------------------------------------------
"Baca pelan- pelan dan penuh penghayatan.

Aku terlanggar seorang asing semasa berjalan,
"Oh maafkan saya, saya tak perasan"

Katanya "Maafkan saya juga,
Saya tak nampak saudara"

Kami amat bersopan dan saling menghormati,
Kami saling melambai sambil berlalu pergi,

Tetapi di rumah lain pula ceritanya,
Bagaimana kita melayan orang tersayang, tua dan muda,

Lewat petang, tika memasak makan malam,
Anak lelaki kecilku berdiri di dapur secara diam-diam,

Bila berpaling aku hampir melanggarnya jatuh,
Jerkahku, "Jangan buat kacau di sini, pergi main jauh-jauh"

Dia berlalu pergi, hatinya hancur luluh dan beku,
Aku tak sedar, bertapa kasarnya kata-kataku,

Sedangku berbaring di katil mendengar musik,
Terdengar suara halus datang membisik,

"Bila bersama orang tak dikenali,
Begitu bersopan dan merendah diri,
Tetapi ahli keluarga tersayang, sering dimarah dan dicaci",

"Cubalah kau pergi lihat di lantai dapur,
Kan kau temui bunga-bungaan berterabur",

"Itu adalah bunga-bunga dibawanya untuk kamu,
Dia memetiknya sendiri, kuning, biru dan unggu",

"Dia berdiri senyap agar jadi kejutan buat kamu,
Kamu tak pernah sedar airmatanya yang datang bertamu",

Pada tika ini, aku merasa amat kecil sekali,
Airmataku mencurah ibarat air di kali,


Senyap-senyap ku kebiliknya, dan melutut di katil,
"Bangunlah, anakku, bangunlah si kecil"

"Apakah bunga-bunga ini dipetik untuk mak?
Dia tersenyum, "Adik terjumpanya belakang rumah di semak"

"Adik memetiknya kerana ia cantik seperti ibu,
ibu tentu suka terutama yang unggu,

"Maafkan ibu, atas sikap ibu hari ini,
Ibu tak harus menjerkah kamu, sebegini,

Katanya,"Oh, ibu, itu tak mengapa,
Saya tetap sayang ibu melebihi segala,

Bisikku, "Anakku, ibu pun sayang kamu,
dan ibu suka bunga itu, terutama yang unggu,


FAMILY

Adakah kamu sedar, sekiranya kita mati hari ini,
syarikat tempat kita berkerja akan senang-senang mendapat pengganti,
dalam hanya beberapa hari?

Tetapi keluarga yang kita tinggalkan,
akan merasa kehilangan kita sepanjang hayat.

Dan sedarlah, sekiranya kita menghabiskan masa kita kepada kerja,
Melebihi keluarga kita, adalah merupakan suatu pelaburan yang tidak bijak.
Bukankah begitu?

Jadi apakah maksud yang tersirat?

Tahukah anda makna "FAMILY"?
FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU


" HARGAILAH KELUARGA ANDA "
---------------------------------------------------


Last edited by hafidz on Wed Aug 19, 2009 10:14 am; edited 2 times in total (Reason for editing : tukar topik)
avatar
hafidz
Ahli Matang

Posts : 714
Join date : 2009-07-31
Age : 34
Location : Melaka Bandaraya Warisan Dunia

http://daunhijau.42y.biz

Back to top Go down

Re: kenapa kite perlu blk keje awal.....

Post by hafidz on Tue Aug 18, 2009 1:49 pm

Hahaha.... Laughing
avatar
hafidz
Ahli Matang

Posts : 714
Join date : 2009-07-31
Age : 34
Location : Melaka Bandaraya Warisan Dunia

http://daunhijau.42y.biz

Back to top Go down

Re: kenapa kite perlu blk keje awal.....

Post by pay_sa on Wed Aug 19, 2009 10:26 am

balik awl sbb kalu keje xtra time pon bukan tambah gaji pon.....so..keje ikot time la...8.30 pg smpai 5.30 ptg...

pay_sa
Ahli Matang

Posts : 430
Join date : 2009-07-27
Age : 32
Location : Seri Manjung, Perak

http://mfaisalamir.blogspot.com

Back to top Go down

Re: kenapa kite perlu blk keje awal.....

Post by junepian85 on Wed Aug 19, 2009 5:47 pm

klu keje kat goverment bleh je blik sharp2..tapi kat TM ni..mcm lain sket..
aku tgk bos2 aku blik lambt..kene siapkan reportla..nak kene siapkan presentation la..
smpai cuti pun kene buat keje...dasyat tu...
avatar
junepian85
Ahli Matang

Posts : 563
Join date : 2009-08-17
Location : Putrajaya-KL

Back to top Go down

Re: kenapa kite perlu blk keje awal.....

Post by pay_sa on Wed Aug 19, 2009 6:08 pm

ek eleh....xpyh nk hipokrit...

pay_sa
Ahli Matang

Posts : 430
Join date : 2009-07-27
Age : 32
Location : Seri Manjung, Perak

http://mfaisalamir.blogspot.com

Back to top Go down

Re: kenapa kite perlu blk keje awal.....

Post by hafidz on Wed Aug 19, 2009 6:09 pm

tul paysa...
avatar
hafidz
Ahli Matang

Posts : 714
Join date : 2009-07-31
Age : 34
Location : Melaka Bandaraya Warisan Dunia

http://daunhijau.42y.biz

Back to top Go down

Re: kenapa kite perlu blk keje awal.....

Post by Arman on Fri Aug 21, 2009 3:42 pm

Ala, diorng balik lambat sb masuk pun dah lambat...
Xkan kita masuk 8.30 nk kene balik lewat.. pikir2 kan ler

Anyway, aku x perlu punch card pun.. boss 1 kepala. hehehe... Cool
avatar
Arman
Ahli Separa Baru

Posts : 110
Join date : 2009-07-28
Location : Bukit Mahkamah

Back to top Go down

Re: kenapa kite perlu blk keje awal.....

Post by maddy on Fri Aug 21, 2009 4:46 pm

Arman wrote:Ala, diorng balik lambat sb masuk pun dah lambat...
Xkan kita masuk 8.30 nk kene balik lewat.. pikir2 kan ler

Anyway, aku x perlu punch card pun.. boss 1 kepala. hehehe... Cool

owh..patutla punch kad ko kosong je..hehehe..
camneh boleh la ko ngelat dtg awal..hehe..

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: kenapa kite perlu blk keje awal.....

Post by junepian85 on Fri Aug 21, 2009 4:49 pm

korang pakai punch card ke...nape kat tempat aku takde punch card...aku guna pas...tp aku tak dapat lagi pas..so smpai skunk takde pas..
avatar
junepian85
Ahli Matang

Posts : 563
Join date : 2009-08-17
Location : Putrajaya-KL

Back to top Go down

Re: kenapa kite perlu blk keje awal.....

Post by maddy on Fri Aug 21, 2009 4:58 pm

junepian85 wrote:korang pakai punch card ke...nape kat tempat aku takde punch card...aku guna pas...tp aku tak dapat lagi pas..so smpai skunk takde pas..

hehe..tmpt kiteorg neh old skool..hehe..
tu yg pkai punch kad tu..
tapi aku tgk bape kerat je yg punch kad dorang..
yg laen sempoi je x pnh pown punch..hehe

maddy
Tukang Jaga Umah

Posts : 545
Join date : 2009-07-28
Location : BKM

Back to top Go down

Re: kenapa kite perlu blk keje awal.....

Post by junepian85 on Fri Aug 21, 2009 5:47 pm

huhuhhuuu.....
sini disiplin mcm kurg je...aku pun pening..senior aku siap datg lambat tu...
avatar
junepian85
Ahli Matang

Posts : 563
Join date : 2009-08-17
Location : Putrajaya-KL

Back to top Go down

Re: kenapa kite perlu blk keje awal.....

Post by hafidz on Fri Aug 21, 2009 5:50 pm

junepian85 wrote:huhuhhuuu.....
sini disiplin mcm kurg je...aku pun pening..senior aku siap datg lambat tu...

ok la tu....jgn komplen sgt, jage keje ko....kang klu dah straight sgt susah plak...
avatar
hafidz
Ahli Matang

Posts : 714
Join date : 2009-07-31
Age : 34
Location : Melaka Bandaraya Warisan Dunia

http://daunhijau.42y.biz

Back to top Go down

Re: kenapa kite perlu blk keje awal.....

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum